BETARCH

Транспортните контейнери в архитектурата: 6 начина за преизползване на морските отпадъци

архитектура на сграда
  • test :

В селището за фенове Rawdat All Jahhaniya в Катар строителните работи продължават, докато започват да пристигат тълпи от футболни фенове за началото на Световното първенство по футбол за мъже през 2022 г. За световното събитие са отпуснати около 220 млрд. долара, което го прави най-скъпото Световно първенство досега. Изградени са изумителните 30 000 стаи само за настаняване на наплива от фенове, които ще пристигнат в страната.

Макар че голяма част от архитектурата, проектирана за състезанието, е новаторска по отношение на дизайна и функциите, „Fyre Fest 2.0“ е едно от най-щадящите сравнения, направени за не толкова новаторското „Fan Village“. Макар че външният вид може да е измамен, много от пристигащите фенове бързо забелязват, че местата им за настаняване за 200 долара на вечер не приличат толкова на обещаните им луксозни жилища, а много повече на транспортни контейнери в пустинята. Редиците от оскъдни и набързо оборудвани контейнери неизненадващо оставят пътуващите фенове да искат повече, докато подкрепят своите отбори тази зима.

И все пак, въпреки че методът на организаторите на Световната купа за пренареждане на контейнерите може да остави много за желаене, фантастичното използване на транспортните контейнери в архитектурата се изследва в световен мащаб, като много практики се справят с адаптирането на морските отпадъци по уникални и животоспасяващи начини. С цел да вдъхновим и да отпразнуваме популярната техника за устойчиво строителство, ви представяме следните проекти, демонстриращи великолепието, което може да се постигне чрез преосмисляне на предназначението на неизползваните контейнери за превоз.

Източник: https://architizer.com/

CARROLL HOUSE
Проект от LOT-EK, Brooklyn, NY, United States

Запазвайки оригиналния цвят на транспортните контейнери, избрани за еднофамилната къща, Carroll House трудно може да бъде пропусната. Разположен на видно място в ъглов парцел, огромният имот от корабни контейнери функционира не по-различно от типична градска къща.

Въпреки това, чрез диагонално разрязване на подредените стоманени кутии, архитектите от LOT-EK са създали един наистина уникален имот. Чрез леки изменения на контейнерите се запазва остъкляването в предната и задната част на имота, за да се осигури максимално уединение. Този необичаен дизайнерски избор е позволил на архитектите да включат тераси на всеки етаж, което от своя страна създава приемственост между вътрешното пространство и външните частни палуби; външни стълби свързват всяка палуба.

Снимки от Brad Feinknopf, Източник: https://architizer.com/

Bold Booth MicroTower
Проект от JBAD, Columbus, OH, United States

Bold Booth Micro Tower е забележително допълнение към програмата за обществено изкуство на Bold Booth. Дизайнът на корабния контейнер на студио JBAD има за цел да преосмисли типичната и обикновена будка за паркиране, като пресъздаде будката на обслужващия персонал като нова кула в силуета на града. С монолитния си характер кабината за паркиране имитира околните офис кули, като същевременно се представя като визуална забележителност за квартала.

На това конкретно място стоманеният контейнер е монтиран вертикално и разполага с изолационна поликарбонатна облицовка и гостоприемен стъклен вход. С приблизителни размери 8 на 9 на 40 фута, микрокулата може удобно да побере служител, работещ ежедневно на паркинга, и да осигури допълнително пространство за други необходими услуги на обекта.

Снимки от Matthew Carbone, Източник: https://architizer.com/

Bard Media Lab
Проект от MB Architecture, Annandale-on-Hudson, NY, United States

Архитектурно студио MB Architecture проектира новата медийна лаборатория на колежа „Бард“ като уникална сграда, която може да бъде построена бързо. Всъщност инсталирането отнема само половин ден. Четирите транспортни контейнера, които изграждат корпуса на съоръжението, са преместени на мястото им за по-малко от осем часа. Продължавайки с ефикасността си, на екипа са необходими само няколко дни, за да завърши останалата част от вътрешното обзавеждане. Двойно широката и двойно високата сграда осигурява работно пространство с ширина 15 и височина 17 фута с включен офис на втория етаж.

С помощта на този модел транспортните контейнери могат успешно да се предложат като алтернатива на скъпите сглобяеми къщи. Това позволява на учебните заведения да увеличат площта на кампуса или да предоставят допълнителни услуги извън настоящия си капацитет. Използването на транспортни контейнери е семпло и достъпно решение на проблема с нарастващото натоварване на образователните системи по света.

Снимки от Quang Tran, Източник: https://architizer.com/

Ccasa Hostel
Проект от TAK Architects, Nha Trang, Vietnam

Хостел Ccasa е първият хостел в На Транг, Виетнам, построен с помощта на контейнери за превоз. От откриването си през 2016 г. този бюджетен хотел се радва на популярност. Както при много други хостели, Ccasa Hostel е проектиран така, че да насърчава смесването с други пътници. За тази цел TAK Architects включват обща кухня и всекидневна с допълнителна стая за игри на покривната тераса, заедно с общи перални.

Докато обществените пространства са оформени със стандартни техники за изграждане на стоманени рамки, в удобните за туристите места за настаняване са използвани транспортни контейнери за оформяне на различните спални блокове. Ярко оцветените транспортни контейнери имат множество типологии на стаите. Независимо дали посетителите избират самостоятелно двойно пространство или споделено общежитие, умело оборудваните контейнери разполагат с всичко, което един обикновен пътешественик може да пожелае.

Източник: https://architizer.com/

Monarch Village
Проект от Studio 804, Inc. Lawrence, KS, United States

Транспортните контейнери често се разглеждат като устойчиво строително решение, целящо намаляване и промяна на предназначението на нежелани продукти. Магистърската програма с нестопанска цел Studio 804, Inc. поглежда отвъд екологичното въздействие на архитектурата, използваща корабни контейнери. Тя насочва вниманието си към социалните последици от разработването на достъпни подслони.

Monarch Village е иновативно решение за подслон, което отговаря на нуждите на семейства, преживяващи периоди, в които се оказват без постоянен адрес. В опит да вдъхнови промяна в подхода на САЩ към хората без постоянно местожителство Studio 804 дарява и построява 12 безопасни и лесни за обслужване жилища, които предлагат така необходимото уединение на семействата, като същевременно позволяват на гостите достъп до основните услуги в приюта.

Всяка жилищна единица включва място за четирима души с две отделни зони за спане. Освен това всяко жилище разполага с баня и кухненски бокс. Всяка малка къща е разположена около общ покрит вътрешен двор. Домовете са подкрепени от обществена зеленчукова градина и кафене, в което се сервират ястия, използващи концепцията „от фермата до чинията“. Всяка жилищна единица е оборудвана така, че да предлага най-високия стандарт за пожарна безопасност на семействата. Monarch Village използва пасивни стратегии, за да отговори на стандартите за устойчив дизайн USGBC LEED Platinum.

Снимки от Max Tomasinelli, Източник: https://architizer.com/

CURA
Проект от Carlo Ratti Associati,  Metropolitan City 

CURA (Connected Units for Respiratory Ailments) е дизайн проект на Carlo Ratti Associati като пряк отговор на пандемията от COVID-19. За първи път контейнерът е инсталиран в болница в Италия в началото на кризата в общественото здравеопазване. Причината е това, че страната е един от най-засегнатите райони в първите дни на пандемията. Проектът с отворен код има за цел да създаде „включващи се“ отделения за интензивни грижи от транспортни контейнери. Това прави проектът първи по рода си проект за международно сътрудничество в областта на дизайна.

Бързото за изпълнение решение е предназначено за разширяване на спешните центрове, така че да се намали натискът върху здравните системи, лекуващи заболели от коронавирус. Благодарение на цялостното оборудване за биозащита CURA се монтира толкова бързо, колкото болнична палатка, а процесът е безопасен, колкото в обикновено изолаторно отделение.

Екстрактор създава отрицателно налягане в помещението, което отговаря на стандартите на традиционните стаи за изолиране на въздушно-преносими инфекции. Два стъклени прозореца позволяват на лекарите да наблюдават пациентите, като същевременно позволяват и на външните посетители безопасен достъп до техните роднини.

Техническите спецификации, чертежите и материалите за проектиране са достъпни онлайн, така че проектът да може да бъде възпроизведен в световен мащаб. Всеки контейнер работи автономно и може да бъде изпратен по света, адаптирайки се към нуждите на местната здравна инфраструктура.

Източник: https://architizer.com/blog/inspiration/stories/shipping-container-architecture/
Автор: Samantha Frew

Още архитектурни тенденции и иновации четете в блога на BETArchitects.