BETARCH

Архитектурни тенденции през 2022г.

архитектура
  • test :
През 2021 г. видяхме възхода на няколко архитектурни тенденции като нови социални пространства, фасадни оформления и увеличено използване на стомана за конструкции. Някои от тези тях са включени и в прогнозите за 2022 г.
Ето кои са:
Външната среда като част от интериора

Тенденцията придоби популярност през 2020г., но тази година се очаква известна еволюция, като например всекидневните в еднофамилните жилищни сгради с големи  прозорци отворени към вътрешния двор оформят страхотна среда вътре/вън. Друг пример са баните, където малкият прозорец вече е мираж и е заменен с френски прозорец. Имайки предвид отворените пространства, архитектурните решения, представени от тази тенденция, биха били по-подходящи за по-топлите страни.
Умни домове

С масовото навлизане на умните телевизори, Alexa /виртуалния асистент разработен от Amazon/ и други технологии, удобни за дома с AI/изкуствен интелект/, последваха примера и все по-масово се използват в архитектурата. Вече има вградени камери за звънци на вратите, интелигентни термостати и дори роботи, които почистват подовете вместо вас. Тези технологии стават все по-сложни с всеки изминал ден. Например, все повече сгради с вградени сензори, които регулират отоплението или намаляват консумацията на енергия в зависимост от броя на обитателите в една стая.

/iStock/


Зелени сгради

Тази тенденция, както и предишната, не е изненада. Като се има предвид кризата с изменението на климата, през последните години устойчивостта се покачва рязко. В архитектурата вече има по-енергийно ефективни и сгради, които прилагат системи за рециклиране на вода, подобрено и увеличено използване на естествено осветление. Очакваме само да видим тези цифри да растат.

Bosco Verticale, Milan, Italy


Многофункционални пространства

Covid-19 внезапно наруши работната среда и навлезе, трансформирайки начина и местата, в които работим.
За архитектите WFH (Working from Home) означава, че вместо да създаваме нещо сурово, е имало нужда от подобряване на ефективността на пространствата, което ги прави многофункционални. Всекидневна или спалня вече могат да бъдат и офиси. Те могат да включват многофункционални повърхности или подобрена акустика за онлайн срещи, например. Архитектите намират повече начини да гарантират многофункционална ефективност, като същевременно запазват дома като място, където някой прекарва свободното си време.

/iStock/


Минимализъм

Минимализмът също се завръща, особено по отношение на материалите, използвани за изграждането му. Фокусът ще се отдалечи от бетонните блокове и вместо това ще се използва дървен материал, като същевременно ще включи по-земни тонове, които работят добре сред естествената среда. Свързана с устойчивостта, в тази тенденция се използват качествени материали за осигуряване на топлота и акустична изолация, които ще доведат до икономии и ползи за околната среда.


Реконструкция

Проектите за обновяване предоставят на собствениците на сгради предимството на по-ниски разходи в сравнение с новите сгради. Дали с ангажимент към устойчивостта, повече разработчици ще търсят подобрение на съществуващите сгради като алтернатива на новите сгради? Изследванията показват, че проектите за обновяване спестяват до 70% от въведените емисии на CO2. Това може да се окаже фактор в процеса на вземане на решения през 2022 г.

За още архитектурни тенденции и иновации, четете в блога на BETArchitects.