BETARCH

Дървена или стоманобетонна конструкция – предимства и недостатъци

проект къща
  • test :

Както дървото, така и бетонът са широко използваеми материали в строителството. Години наред тe присъстват в някои от най-емблематичните сгради по целия свят.

Дървото е по-леко и лесно за работа, дълготрайно и води до по-малко топлинни мостове. Бетонът, от друга страна, дава възможност за проектиране на устойчиви и здрави сгради.

дървена структура
parasol Metropol Seville

Използването на дърво в строителството

Традиционно, дървесината се класифицира в две категории: иглолистна и твърда. Твърдата дървесина често се използва в изграждането на стени, под или таван, докато иглолистната се използва за направата на дограми, мебели и врати. Днес широко приложение има и инженерна дървесина, която често се използва в строителството. Тя се обработва чрез сложен процес, при който фурнири, дървени нишки и други форми на дърво и влакна се съединяват, за да се създаде композитен материал.

Предимства

Издръжливост на опън

Дървото е физически твърдо и здраво. В сравнение с други материали, то също е гъвкаво и леко. Структура е „годишна“ с пръстен и усилване, което означава, че можете да го огъвате. Въпреки това, не можете да го компресирате или разтягате като го дърпате от противоположната страна, тъй като е анизотропен материал.

Различните видове дървесина имат различни здравини, но по същество тяхната якост на опън им позволява да поддържат теглото си по-добре от другите материали. Това намалява изискванията за поддръжка в различни проекти на сгради и позволява по-големи пространства.

Електро и топлоизолация

Дървото има термични свойства, които му дават предимство по отношение на устойчивост на високи температури. С увеличаване на топлината дървото изсъхва и става по-здраво. Също така има ниска топлопроводимост.

Дървото, за разлика от други материали като стоманата, е устойчиво на ток. Следователно той е оптимален за електрическа изолация. В домове, където има много ел. уреди, този материал осигурява известна степен на безопасност.


Устойчивост

Дървесината е възобновяема, тъй като може да се отглежда отново. За всяко отсечено старо дърво може да се засади ново. Това позволява по-устойчиво използване на дървесината, която не причинява щети на планетата, правейки го лесно достъпно в много области.

Недостатъци

Риск от гниене и заразяване с вредители

Дървесината е неустойчива на вода и влага. С течение на времето дори обработената дървесина не издържа на влага, ставайки податлива на гъбички, вредители и мокро гниене.

Деформация

Дървото се деформира, когато се свива, набъбва или усуква поради възраст, влажност на околната среда и температурни промени. Деформацията води до намалена функционалност на зони, които изискват фини изчисления за дограми и врати.

Лесно запалим

Когато става въпрос за безопасност, дървото не е идеалният строителен материал. Дебелата дървесина може да удължи точката на горене, но конструираните материали като прави греди или дървени плочи са силно запалими и разпространяват огъня много бързо.

Използването на бетон в строителството

Бетонът е често срещан, здрав и жизненоважен елемент, използван при изграждането на видове конструкции като настилки, паркинги, основи, огради, строителни стени, мостове и пътища. Той се прави чрез смесване на цимент, пясък, инертни материали, малки камъни, вода и чакъл, за да се получи материал, подобен на камък.

Бетонът има определени качества като устойчивост на износване и замръзване, якост на издръжливост, ниска пропускливост и водонепропускливост чрез спазване на ниско съотношение вода-цимент. Допълнителни добавки към бетона се използват за постигане на определени цели като намаляване на времето за втвърдяване.

В сравнение с други материали, бетонът има уникални предимства като:

Предимства

Икономичен

Цената на производството на бетон, в сравнение с други инженерни материали, е много ниска. Основните му съставки се предлагат на местните пазари на ниски цени. Неговата наличност, устойчивост, издръжливост, енергийна ефективност и ниски изисквания за поддръжка намаляват разходите за експлоатация и поддръжка, което го прави икономичен.

Издръжлив

Бетонът става по-здрав с времето и издържа по-дълго от другите материали. При околна или нормална стайна температура се втвърдява и придобива здравина, тъй като се свързва при ниски температури. Независимо от атмосферните условия, бетонът запазва здравината си, а оттам и издръжливостта си. Въпреки това, силата му може да бъде оптимизирана чрез използването на добавки.

Устойчив на вода и топлина

Химикалите във водата могат да предизвикат корозия на бетона. Въпреки това, в сравнение с дървото и стоманата, има по-високо ниво на толерантност, което предотвратява сериозно влошаване. Поради това, бетонът може да се използва в различни подводни приложения като канали, тръбопроводи, язовири, брегове и облицовъчни конструкции.
В чиста вода бетонът не се влошава, както в обработена такава с добавки от въглероден диоксид, хлориди и сулфати, отговорни за неговата корозия. Бетонът е лош топлопроводник. Може да издържи и толерира значително количество топлина за около 2 до 6 часа. В случай на пожар това е достатъчно време за бърза евакуация от сградата.

бетонът

Недостатъци

Ниска пластичност и якост на опън

Ниската якост на опън на бетона води до образуване на пукнатини, докато свиването се получава поради изсъхване или разширяване породено от влага. За това е необходимо да бъде подсилен с армировъчни пръти и да се осигурят строителни фуги, които да абсорбират естественото разширяване и свиване. Поради ниската си пластичност, бетонът може да се деформира с времето.

Кофраж

Кофражът е необходим при формоването на течния бетон и поддържане на теглото му докато набере якост.

Доставянето и монтажа на кофражи са скъпи и изискват много време и интензивен труд . Има иновации в сглобяването и предварителното отливане за премахване на тези ограничения.

Kвалифицирана работна ръка и строг контрол на качеството
Бетонната конструкция изисква квалифициран труд и строг контрол на качеството при смесването и втвърдяването му. Това гарантира високото качество. В противен случай бетонът може да има проблеми с производителността, ниска издръжливост и здравина. В някои случаи е необходима специализирана механизация, особено при високо строителство, за да се увеличи качеството му.

бетонът

Можем да заключим, че дървото и бетонът са популярни строителни материали, които предлагат различни предимства и недостатъци. Собствениците на сгради трябва да вземат предвид поддръжката, наличността, доставките, климатичните и екологичните условия, вида на конструкцията, устойчивостта, строителния процес и издръжливостта, преди да направят своя избор.

За още архитектурни тенденции и иновации, четете в блога на BETArchitects.