BETARCH

Japandi Design – вдъхновяващият интериорен стил

интериорен дизайн Варна
  • test :

Сливане на японски и скандинавски стилове за вашите вътрешни пространства.

Стилът Japandi се появи в началото на 2010 г. като смесица от два популярни стила – японски и скандинавски. Докато двата стила може да изглеждат доста различни на пръв поглед, те споделят общ фокус върху минимализма, функционалността и простотата.

󠀠

Скандинавският дизайнерски стил възниква в началото на 20 век в Северна Европа и става популярен през 50-те и 60-те години на миналия век. Характеризира се с използването на естествени материали, изчистени линии и функционален дизайн. Стилът често се свързва с шведския търговец на мебели IKEA, който направи скандинавския дизайн достъпен за хора от цял свят.

Японският дизайн има дълга и богата история, датираща от векове. Традиционният японски дизайн се характеризира със своята простота, елегантност и внимание към детайла. Тя е силно повлияна от културата, традициите и природата на страната. Много елементи от японския дизайн, като татами, паравани шоджи и хартиени фенери, все още се използват в съвременния японски интериор.

Дизайнерският стил Japandi се появи като отговор на забързания, движен от технологиите свят, в който живеем днес. Стилът взема най-добрите елементи от скандинавския и японския дизайн и ги комбинира, създавайки хармонично, минималистично и функционално жилищно пространство.

japandi дизайн

Какво е Japandi Design?

Стилът Japandi се характеризира с минималистичен и семпъл подход към дизайна. Използват се естествени материали като дърво, камък и кожа, с акцент върху функционалността и практичността. Цветовата палитра на стила Japandi е предимно неутрална и приглушена. Акцентът е върху земни тонове, като бежово, кафяво, сиво и бяло. Дизайнерският подход се основава на философията на wabi-sabi, която е японската естетика за намиране на красотата в несъвършенството и простотата.

Основните характеристики на Japandi са опростен и минималистичен дизайн със своите изчистени линии и функционалност. Използването на естествени материали за създаване на връзка между вътрешното пространство и природата. Характерните неутрални цветове с акцент върху земните тонове, създавайки успокояваща и спокойна атмосфера. Дълбочина и интерес към пространството създават различните акценти върху текстурите като: тъкан, керамика и естествени влакна.

japandi дизайн

Пример за Japandi стил в хола може да бъде пространство с неутрална цветова палитра, като светлобежови стени, под от естествено дърво и бял диван с бежово одеяло в комбинация с бежови и бели възглавници. Мебелите могат да включват ниска масичка за кафе от естествено дърво, черна или бяла минималистична подова лампа и дървен стол с естествена или светла възглавница. Може да има тъкан килим на пода, няколко керамични вази или купи на масичката за кафе и черно-бяла снимка в рамка или минималистично произведение на изкуството на стената. Стаята може също така да разполага с екран шоджи или плъзгащи се врати, изработени от светло дърво, добавяйки традиционна японска нотка. Като цяло пространството ще бъде семпло, чисто и успокояващо, със смесица от естествени материали, минималистичен дизайн и традиционни елементи.

В заключение, стилът Japandi е уникален и модерен подход към интериорния дизайн. Той съчетава японски и скандинавски стилове, за да създаде успокояващо и хармонично пространство. Чрез включване на естествени материали, семпли и функционални мебели, неутрална цветова палитра, текстурирани елементи и комбинация от традиционни и модерни дизайнерски елементи, можете да постигнете пространство, вдъхновено от Japandi, което е едновременно практично и естетически приятно.

Още архитектурни тенденции и иновации четете в блога на BETArchitects. Последвайте ни в Instagram, за да не пропуснете други новини от нас.