BETARCH

Лято, архитектура и Al Fresco

  • test :

Топлите летни месеци са пред нас и това означава, че храненето на открито се завръща! Няма нищо по-хубаво от лято и уюта на открито с вкусна храна, заобиколени от приятели, семейство и очарованието на естествения пейзаж. Приемането на летните лъчи е особено важно за тези, които живеят в региони с по-хладен климат, и приоритизирането на живота на открито е възможно, когато се създадат удобни външни пространства. Селектирали сме 4 дизайна на външна кухня, които ще ви накарат да се замислите за следващия си ремонт на лятната градина.


Разположено в едно от най-известните брегове за сърф в Калифорния, това бохемско семейно жилище е сгушено естествено сред пейзажа. Собствениците на жилищeто наблягат на еклектично пространство, което от своя страна предразполага релаксиращ живот, който лесно се свързва с близкия калифорнийски плаж. За да постигне това, Feldman architecture проектира двуетажно жилище, което гледа към океана и е разположено по начин, който предпазва дома от крайбрежните ветрове. Екстериорът на дома е облицован с преработен калифорнийски дървен материал, който придава на жилището отличителна плажна естетика.

Photos by Jure Živković / Black lodge and a walnut tree by Tomislav Soldo, Croatia


Това хърватско жилище е проектирано около единствено орехово дърво на хълма. Разположен на наклонен терен, този дом предлага сетивно изживяване, породено от околните панорамни гледки и спиращ дъха терен. Собствениците на къщата първоначално са привлечени от имота заради голямото орехово дърво, което се намира на върха на хълма. Дървото създава естествена сянка, което ги кара да построят голяма тераса. След като терасата е построена и често се радват на нея, собствениците виждат големия потенциал в пространството и това ги навежда на мисълта, че там ще бъде разположен бъдещия им дом.

Жилището е облечено в черен дървесен катран, което прави единствения обем изпъкнал на фона на околната зеленина. Домът разполага с относително компактно оформление, за да побере всички жилищни пространства, желани от обитателите. Освен това, за да се увеличи максимално пространството, кухненската зона води до напълно функционираща външна кухня, която позволява на обитателите гъвкавостта да готвят както на закрито, така и навън. Външното кухненско пространство е доста приглушено като дизайн, което помага да се поддържа околният пейзаж като фокусна точка на дома. Въпреки че жилището стои на видно място през деня, когато слънцето залезе, тъмната фасада се слива с вечерното небе и домът придобива деликатно и очарователно усещане.

Photography by Adam Bice and Brandon Arant /Amoroso Residence by Electric Bowery

Жилищна къща Amoroso Residence се намира в квартал Venice Walk Streets в Лос Анджелис. Дизайнът на жилището е вдъхновен от скандинавския стил от средата на 20ти век и включва многобройни елементи по поръчка. Домът се отличава с изразени тавани и широки стъклени врати от пода до тавана, което създава просторна и комфортна жилищна среда. Дървените елементи в кухнята, трапезарията и всекидневната придават топлота и уют.

Дограмата и нейните отражения в оранжева тоналност контрастират със студените подове на жилището и спомага за създаването на скандинавската естетика, която дизайнерите преследват. Вътрешните пространства са свързани с две отделни външни жилищни секции – тераса на приземния етаж и обширна палуба на покрива. Палубата на покрива разполага с вградена кухня, всекидневна и голяма трапезария. Добре развитата зона за хранене на открито, съчетана с невероятните гледки към близкото яхтено пристанище, ви подтиква да се храните на открито със семейство и приятели.


Разположен на място от 1,13 акра на западния бряг на канала Худ във Вашингтон, това е семейно убежище, се състои от три едноетажни сгради. Жителите са запалени наблюдатели на птици и любители на природата и искат убежище, където всички членове на семейството могат да се съберат, да се отпуснат и да се насладят на живота сред природата. Идеята на собствениците е да увеличат максимално гледките към околния канал Худ и Олимпийските планини. За да създадат такова пространство, архитектите преработват съществуващата сграда и проектират две нови в същата стилистика.

Всяка сграда е облечена в тъмно дърво и декорирана със светло регенерирано дърво отвътре. Прозорците са от пода до тавана, което спомага за максимизиране на гледките към канала и околната природа. За допълнително премахване на бариерите между вътре и вън, основната сграда се простира на голяма тераса, с бетонен плот и барбекю на дърва. Вътрешният кухненски плот прелива във външната бетонна повърхност и по този начин дълбоко свързва двете пространства за готвене.

Източник: https://architizer.com/

За още архитектурни тенденции и иновации, четете в блога на BETArchitects.